Asculta Live
LIVE :
Folclor la Horion

Queen


 

Queen este o formaÅ£ie muzicală britanică de muzică rock activă în anii

1970, 1980 ÅŸi începutul anilor 1990 formată din Freddie Mercury, Brian May ÅŸi Roger Taylor, în

1970, din ceea ce rămăsese din formaÅ£ia Smile, cărora li s-a alăturat John Deacon completând

structura formaÅ£iei în 1971.

Queen a devenit extrem de cunoscută şi iubită

în mijlocul anilor 1970, păstrând până astăzi o remarcabilă bază internaÅ£ională de

suporteri. DeÅŸi a fost iniÅ£ial puternic criticată, mai apoi ignorată, în special de criticii de

specialitate, ÅŸi mai ales în Statele Unite ale Americii, formaÅ£ia Queen a fost ulterior larg

apreciată ÅŸi elogiată, recunoscându-i-se forÅ£a creatoare, inovativitatea ÅŸi pionieratul

într-o serie de subcurente rock aÅŸa cum ar fi arena rock, glam rock, hard rock [1], heavy metal ÅŸi

rock progresiv[2].

Queen a fost adesea citată ca exercitând o influenţă

puternică asupra multor artiÅŸti de mai târziu. A fost târziu, doar în 2001, când

formaţiei i s-a acordat faima de a face parte din galeria dedicată celor mai buni artişti

„rock’n’roll” din toate timpurile, Rock and Roll Hall of Fame, care se găseÅŸte în

Cleveland, Ohio.

În 2004, cu ocazia alegerii formaÅ£iei ÅŸi în instituÅ£ia

similară britanică, United Kingdom Music Hall of Fame s-a menţionat video-ul promoţional al celor patru

membri ai Queen, „Bohemian Rhapsody”, una din piesele lor cele mai celebre, ca fiind factorul

declanÅŸator al erei video (conform originalului din engleză, „[the] jump-starting [of] the video

era”.[3]

Queen a fost, de asemenea, aleasă în RockWalk of Fame de la Guitar

Center de pe Bulevardul Sunset din Hollywod, California ÅŸi în Hollywood Walk of Fame.

Queen a avut de-a lungul timpului un total de 18 locuri întâi la categoria album, 17 locuri

întâi la categoria single ÅŸi 8 locuri întâi la categoria DVD.

După

decesul lui Mercury din 1991 ÅŸi retragerea lui Deacon din 1999, May ÅŸi Taylor au continuat să cânte

frecvent împreună folosind numele Queen. Începând cu anul 2004, ei colaborează cu Paul

Rodgers, sub numele de Queen + Paul Rodgers.

John Deacon (născut 1951), a fost basistul

grupului cântând la chitară bas ÅŸi ritmică, respectiv la sintetizator. Deacon a fost singurul

membru al formaţiei care nu şi-a adus nici o contribuţie vocală pe nici unul din albume şi ultimul care

s-a alăturat grupului, în 1971. DeÅŸi a compus cele mai puÅ£ine cântece ca membru individual,

acestea au fost dintre cele mai iubite ÅŸi cântate, Another One Bites The Dust, You’re My Best

Friend ÅŸi I Want To Break Free. În recentul tur Queen plus Paul Rogers, Deacon a decis să nu

participe.

 Queen concertând în 1984: John Deacon (extremitatea

stângă), Freddie Mercury (centrul scenei), Brian May (dreapta), Roger Taylor (tobe)

Brian May CBE (născut 1947), a fost liderul grupului cântând la chitară, pian, sintetizator ÅŸi

fiind, de asemenea, vocalist. Ocazional, când asigura armonii vocale de acoperire, May cânta la

pian ÅŸi sintetizator. Un număr de piese, aÅŸa cum ar fi ’39, Sleeping On The Sidewalk, Good Company ÅŸi

She Makes Me îl au pe Brian May ca vocalist. Chitara pe care o foloseÅŸte continuu din 1963, Red

Special, a fost construită de May ajutat fiind de tatăl său. Ceea ce este remarcabil la această chitară

semi-acustică este sunetul ei foarte asemănător cu cel al unei vioare construită de oricare din lutierii

italiani celebri. Aceste sunete înalte dar calde, se datoresc atât concepÅ£iei de construcÅ£ie a

chitării, cât ÅŸi rezonanÅ£ei deosebite a corpului acesteia sculptat manual dintr-o bucată masivă de

mahon veche de cel puţin 200 de ani.

Freddie Mercury (1946 – 1991) a fost omul cel mai

vizibil al grupului, vocalistul prin excelenţă, dar ÅŸi cel care a cântat foarte frecvent la pian ÅŸi

sintetizator ÅŸi uneori chiar la chitară. PoziÅ£ia sa mereu vizibilă de „frontman”, dar ÅŸi de

„showman”, a făcut ca remarcabilele sale calităţi de compozitor, textier ÅŸi pianist să fie

adesea subestimate, neglijate sau chiar uitate. Mercury a scris majoritatea cântecelor de pe Greatest

Hits. Mercury era, de asemenea, recunoscut pentru camaraderia ÅŸi colegialitatea cu care ajuta

întotdeauna colegii la scrirea ÅŸi finisarea propriilor lor cântece. În calitate de

cântăreÅ£, Freddie Mercury avea o voce extraordinară, cu un timbru distinct ÅŸi un excepÅ£ional

registru vocal de 3 octave ÅŸi jumătate, deseori patru, având o tehnică impecabilă de

cântăreÅ£ de operă, putând uÅŸor acoperi zona dintre un tenor ÅŸi un bariton. Pentru perioade

limitate de timp, Mercury putea cânta chiar în regim de soprană sau mezzosoprană.

Roger Taylor (născut 1949) a fost bateristul formaÅ£iei Queen, cântând la baterie, percuÅ£ie,

sintetizator ÅŸi fiind deseori vocalist. Aidoma lui Brian May, Roger Taylor a fost întotdeauna vocalist

de acoperire. În anii 1970 a cântat frecvent ca lider vocalist, aÅŸa cum ar fi în

cântecele I’m In Love With My Car, Fight From The Inside ÅŸi Modern Times Rock ‘n’ Roll. De

multe ori, suplinind bateria ÅŸi percuÅ£ia, Taylor cânta la chitară ÅŸi chitară bas, în special

interpretând propriile sale compoziÅ£ii.

Cronologie

1968 — Prima tentativă de a intra în lumea rock-ului, în formula – Brian May, Roger

Taylor, Tim Staffell – a fost cu formaÅ£ia Smile. Nu au înregistrat decât un singur single, la

casa de discuri Mercury Records din Statele Unite ale Americii (nici o legătură cu Freddie Mercury), titlul

acestui single fiind Earth. Alte piese compuse de Smile: Polar Bear, April Lady, Step On Me, Blag, Doing All

Right. În aceeaÅŸi perioadă, Freddie a cântat cu formaÅ£iile Ibex, Sour Milk Sea ÅŸi

Wreckage.

1970 — Tim Staffel părăseÅŸte formatia, pentru a se alătura unei trupe pe

care o credea de succes, numită Humpy Bong. Mult mai importantă decât plecarea lui Staffel este

evident cooptarea lui Freddie (care se numea, încă, Farrokh Bulsara), care redenumeÅŸte formaÅ£ia

Queen, motivând că i se pare un nume „regal ÅŸi splendid”. Era desigur conÅŸtient de conotaÅ

£iile „gay” ale numelui (a se vedea drag queen), spunea tot el, dar considera ca această

interpretare era doar una din faÅ£etele cuvântului. În acelasi timp, Freddie ÅŸi-a schimbat legal

numele din Bulsara în Mercury, celebrând astfel naÅŸterea unui nou star rock, flamboiant ÅŸi

imprevizibil, care avea sa facă istorie.

1971 — John Deacon este admis în

formaţie, după cei trei din Queen schimbaseră deja trei basişti (Mike Grose, Doug Bogie şi Barry

Mitchell). În aceasta formulă, care urma să devină cea de succes, Queen înregistrează cinci

demo-uri (Keep Yourself Alive, Liar, Great King Rat, Jesus ÅŸi The Night Comes Down) în studiourile De

Lane Lea din Londra. Atunci, nimeni nu a fost însă interesat de piesele lor.

1973

— Queen semnează un contract, după doi ani de aÅŸteptare, cu Trident Audio Productions ÅŸi lucrează la

înregistrarea primului lor album, Queen. Albumul omonim este precedat de single-ul Keep Yourself Alive,

care nu ajunge în topurile Radio One, pe motiv ca ar fi hippie. Queen sunt atacaÅ£i violent de presa

britanică, care fiind total depăşită de creativitatea, forţa muzical novatoare şi de deschiderea

simultană a noi sub-curente rock (aÅŸa cum urma să fie total depăşită mai târziu ÅŸi presa

muzicală de peste Ocean) nu înÅ£elege nimic din amestecul scânteietor de hard, arena ÅŸi glam

rock creat de formaÅ£ie. TotuÅŸi, cei patru înregistrează sub pseudonimul Larry Lurex and the Volers

From Venus un single I Can Hear Music (coperta The Beach Boys) / Goin’ Back (coperta Dusty Springfield),

pentru a testa piaţa, şi apoi lansează, pe 13 iulie, primul album. Cu toată antipatia presei scrise, Queen

beneficiază încă din acest an, pe 25 iulie, de o sesiune de inregistrari la BBC ÅŸi de un fan club

numai al lor.

1975 – Queen ocupă primul loc al topurilor britanice cu single-ul Bohemian

Rhapsody, timp de 9 săptamâni consecutive!

1991, 24 noiembrie — Se stinge din

viaţă Freddie Mercury, considerat a fi parte esenţială a legendei formaţiei Queen.

2005

— Queen plănuiesc un nou turneu, avându-l ca invitat special pe Paul Rodgers, vocalistul de la Free

ÅŸi Bad Company.

Discografie

Album de studio

Queen (1973)

Queen II (1974)

Sheer Heart Attak (1974)

A

Night At The Opera (1975)

A Day At The Races (1976)

News Of The

World (1977)

Jazz (1978)

The Game (1980)

Flash Gordon

(1980)

Hot Space (1982)

The Works (1984)

The Complete Works

(1985)

A Kind Of Magic (1986)

The Miracle (1989)

Innuendo (1991)

Made In Heaven (1995)

 

Album de

Studio Queen + Paul Rodgers

The Cosmos Rocks (2008)

 

Albume live

Live Killers (1979)

Live Magic (1986)

Live at Wembley ’86 (1992)

Queen On Fire – Live at the Bowl (2004)

Return of the Champions (2005)

Queen Rock Montreal (2007)

 

Componenţă şi studii

Freddie Mercury – Ealing

Art School (Åžcoala de Arte)

Brian May – London Imperial College (Fizică)

Roger Taylor – London Hospital School (Stomatologie)

John Deacon

– Chelsea College (Electronice)

Comentarii