Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viaţă astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13 (ora României)!

Regele Mihai I al României a încetat din viață, la vârsta de 96 de ani.

“Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viaţă astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13 (ora României), la reşedinţa privată din Elveţia”, se arată în comunicatul Casei Regale.

Casa Regală a României anunță că, la ora 19.00, Custodele Coroanei va face o „declarație către țară”.

“Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală.

Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală”.

foto credit EuropaFM, ObservatorTV

Mihai I a fost ultimul monarh al Romaniei. Regele Mihai a schimbat istoria celui de-Al Doilea Razboi Mondial, scurtandu-l cu cateva luni si salvand sute de mii de vieti.

Aceasta decizie l-a trimis intr-un exil de jumatate de veac, fortat de comunistii pe care chiar el i-a ajutat sa ajunga la putere, aminteste stirileprotv.ro.

Mihai I s-a nascut la 21 octombrie 1921, la Palatul Peles. La 6 ani a devenit rege al Romaniei. Fiu si nepot de regi, pe linie paterna si cu origini grecesti din partea mamei, a avut o copilarie grea, din cauza scandalurilor din familie, dar si de contextul in care se afla Romania.

A urcat pe tronul tarii, pentru prima oara in 1927. Moartea bunicului sau, regele Ferdinand si renuntarea la tron a tatalui sau Carol al II-lea l-a impins la conducerea statului. Cea de-a doua domnie, care a schimbat decisiv istoria tarii si a Europei, a inceput insa in 1940.

Intr-un context international marcat de inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Mihai urca pe tron la 18 ani si 11 luni, inlocuindu-si tatal alungat de legionari. Romania era sub ocupatie nazista, puterile regelui fusesera anulate de Maresalul Antonescu, asa ca se afla intr-o situatie fara iesire.

Regele Mihai a schimbat destinul tragic al Romaniei si a smuls-o din mainile lui Hitler. Data de 23 august 1944 va fi marcata in istoria omenirii pentru totdeauna de monarhul roman. Atunci a decis sa intoarca armele impotriva Germaniei naziste, decizie care a dus la scurtarea razobiului cu cateva luni si salvarea de sute de mii de vieti omenesti.

Paradoxal, actiunea sa a provocat cea mai neagra perioada a secolului trecut pentru romani si o tragedie personala pentru Regele Mihai. Dupa razboi, comunistii s-au instalat la conducerea tarii pentru aproape jumatate de secol. Iar Mihai I a fost alungat intr-un lung si chinuitor exil, avand interdictia de a reveni in tara pe care a condus-o in doua randuri.

Majestatea sa, Regele Mihai: “Sunt roman si asta o simt foarte tare. Si pe unde pot fac tot ce-i posibil pentru tara romaneasca”.

Mihai I avea sa cunoasca cea mai dureroasa experinta. Ajuns muritor de rand, dar inrudit cu mai toate familii regale europene, a trebuit sa ia viata de la zero. S-a casatorit, in primii ani de exil cu Ana de Bourbon, alaturi de care are cinci fete. S-a angajat ca pilot de incercare pentru a-si intretine familia, a infiintat o firma, ba chiar a incercat si meseria de broker.

In anii ’90, a facut cale-ntoarsa de pe Aeorportul Otopeni, unde aterizase pentru a pune piciorul pe pamant romanesc dupa 42 de ani. Cand, in sfarsit, i s-a permis sa vina acasa, in ’92, a scos in strada un milion de romani entuziasmati de un personal care pentru ei insemna libertate. Abia in 1997, cand Emil Constantinescu era presedinte, regele si-a recapatat dreptul de a fi roman.

Regele Mihai in Parlament, 2011, la implinirea celor 90 de ani: “Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri”

preluare 9AM