Asculta Live
LIVE :
Direct ce-ti place

Led Zeppelin


Led Zeppelin – formata in Iulie 1968, in Anglia.

Perioada de activitate: 1968 – 1980.
Membrii trupei: Jimmy Page – chitara, Robert Plant –

voce, John Paul Jones – chitara bass, clape, John Bonham – tobe.
Stiluri abordate: Blues –

Rock, Hard Rock, Album Rock.

Led Zeppelin a luat nastere din cenusa formatiei The

Yardbirds. Jimmy Page s-a alaturat formatiei spre sfarsit, jucand un rol important in ultimul lor album

(Little Gems 1967), care a inclus unele parti la chitara ale lui John Paul Jones.

In

vara lui 1968, KeithRelf si James McCarty au plecat de la The Yardbirds, lasand lui Jimmy Page si Chris Dreja

(chitara bass) drepturile asupra numelui formatiei si obligatia unui nou tur in toamna aceluiasi an. Page a

pornit cautarile pentru un nou vocalist si baterist. Initial, a dorit sa-l ia pe Terry Reid si pe bateristul

formatiei Procol Harum, B.J. Wilson, dar nici unul dintre acestia nu s-a putut alatura formatiei. Reid a

sugerat sa-l contacteze pe Robert Plant, care canta cu o formatie numita Hobbstweedle. Dupa ce l-a auzit

cantand, Plant l-a rugat pe Page sa se alature formatiei.

In aceasi luna Chris

Dreja a renuntat la noul proiect. Dupa plecarea acestuia, John Paul Jones s-a alaturat formatiei ca bassist.

Plant i-a sugerat lui Page sa-l coopteze pe John Bonham, bateristul fostei formatii a lui Plant, The Band Of

Joy. Bonham a trebuit convis sa se alature formatiei, datorita faptului ca era deja curtat de alti artisti,

care ii ofereau mult mai multi bani.

In septembrie, Bonham s-a decis sa se alature

formatiei. Sub numele de The New Yardbirds, formatia si-a indeplinit datoriile lasate de fosta formatie

Yardbirds la sfarsitul lunii septembrie. In luna urmatoare, au inregistrat albumul de debut in mai putin de 30

de ore. Tot in aceasi luna, formatia si-a schimbat numele in Led Zeppelin. Formatia si-a asigurat un contract

cu Atlantic Records in Statele Unite inainte de sfarsitul anului. La inceputul anului 1969, Led Zeppelin a

pornit in primul lor turneu american, care a pavat calea pentru albumul lor de debut. La doua luni de la

lansare, Led Zeppelin I a urcat in U.S. Top Ten. Tot in anul 1969, formatia a plecat in turneu in Anglia si

SUA. In timpul petrecut pe drum, au inregistrat piesele pentru cel de-al doilea album al lor, Led Zeppelin II,

care a fost lansat in Octombrie 1969.

Ca si albumul precedent, Led Zeppelin II a

fost un succes instant, fiind in topuri timp de doua luni de la lansare si petrecand sapte saptamani pe primul

loc. Albumul a ajutat la consolidarea renumelui formatiei, iar trupa a petrecut urmatorul an in turnee.

Sunetul formatiei a castigat in profunzime cu noul album – Led Zeppelin III. Lansat in Octombrie 1970, albumul

e presarat de influente folk britanice. Pasiunea formatiei pentru folk si mitologie s-a observat si in al

patrulea album al lor, Led Zeppelin IV, lansat in 1971. Acest album a avut parte de diversitate muzicala, de

la rockul zdrobitor al melodiei „Black Dog” la folkul din „The Battle Of Evermore”, la fel si Stairway To

Heaven, care a format podul dintre cele doua genuri. Stairway To Heaven a fost un hit instant la radio, pana

la urma devenind cel mai de succes cantec din istoria radioului; cantecul nu a fost lansat ca single vreodata.

Desi albumul nu a ajuns pe locul I in SUA, Led Zeppelin IV a fost cel mai bun album din toate timpurile,

vanzarile ajung la 16 milioane de copii in urmatoarele doua decenii si jumatate.

Led Zeppelin au pornit in turnee ca sa promoveze albumele III si IV, dar au cantat mai putine spectacole decat

la celelalte turnee, concentrandu-se mai mult asupra spectacolelor in orase mari. Lansat in 1973, Houses Of

The Holy continua experimentele muzicale ale formatiei, ce cuprind influente funk sau raggae alaturi de rockul

si folkul specific formatiei. Succesul albumului Houses Of The Holy a pus la cale un turneu prin SUA care a

doborat recorduri de box-office, multe dintre ele fiind detinute de formatia The Beatles. Concertul de la

Madison Square Garden din luna iulie a fost folosit pentru realizarea filmului The Songs Remain The Same, care

a fost lansat trei ani mai tarziu. Dupa turneul din 1973, Led Zeppelin a petrecut un an calm in 1974, fara

concerte sau albume noi. In schimb, au stabilit propria casa de discuri, Swan Song, care a lansat, pe langa

albumele urmatoare ale formatiei, si albume ale lui Dave Edmuns, Bad Company, The Pretty Thing, etc. Physical

Graffiti, un album dublu lansat in 1975, a fost primul lansat de Swan Song. Albumul a fost un succes imediat,

urcand in topuri atat in SUA cat si in Anglia. Led Zeppelin au lansat intr-un turneu major in SUA, dar totul a

fost anulat in momentul in care Robert Plant si sotia sa au suferit un accident major de masina in timpul

vacantei lor in Grecia, iar turneul a fost anulat pentru recuperarea lui Plant. Led Zeppelin s-a intors in

1976 cu albumul Presence.

Desi albumul a debutat pe primul loc in topurile din

SUA si Anglia, aprecierile nu au fost calduroase, in comparatie cu primirea filmului The Song Remains The

Same, care a fost lansat in toamna anului 1976. Led Zeppelin s-au intors pentru un turneu in America in

primavara anului 1977. Dupa cateva luni, fiul de 6 ani al lui Plant, Karac, a murit din cauza unei infectii la

stomac. Led Zeppelin au anulat imediat restul spectacolelor, dand nastere zvonurilor despre viitorul

formatiei. Pentru o vreme, s-a crezut ca Led Zeppelin s-a destramat. Robert Plant si-a petrecut timpul in

izolare, pana la sfarsitul verii lui 1978, cand au inceput inregistrarile la studiorile Polar din Suedia. Un

an mai tarziu, formatia a cantat in cateva turnee scurte in Europa, in Suedia, Germania, Olanda si Belgia.

In august 1979, Led Zeppelin a tinut doua concerte mari la Knebworth; acestea au fost

ultimele concerte pe pamant englezesc.In Through The Out Door, al 8-lea album al formatiei, a fost lansat

intr-un final in 1979. A urcat imediat pe primul loc in Anglia si SUA. In mai 1980, Led Zeppelin pleaca in

ultimul lor turneu european. In septembrie, au inceput repetitiile pentru un turneu american. Pe 25 septembrie

1980, John Bonham a fost gasit mort, dupa o betie crunta, a lesinat si s-a inecat in propria voma. In

decembrie 1980, Led zeppelin au anuntat ca se destrama, din moment ce nu mai puteau continua fara Bonham. Dupa

destramarea formatiei, membrii ramasi, si-au inceput cariera solo. John Paul Jones a scos un album solo,

Zooma, in 1999. Dupa inregistrarea coloanei sonora la Death Wish II, Jimmy Page lanseaza compilatia Coda in

1982. In acelasi an, Robert Plant si-a inceput cariera solo cu albumul Pictures At Eleven. In 1984, Page si

Plant se reunesc pentru putin timp intr-un „all star oldies band”, numit The Honeydrippers.

Dupa inregistrarea unui EP alaturi de The Honeydrippers, Plant de intoarce la cariera solo, iar Page,

impreuna cu Paul Rogers (ex Bad Company), formeaza grupul The Firm. In 1985, Led Zeppelin se reunesc pentru un

concert (Live Aid), dand nastere zvonurilor despre reuniunea formatiei; aceasta nu s-a realizat vreodata. In

1988, trupa s-a adunat pentru aniversarea de 25 de ani a casei de discuri Atlantic. In 1989, Page prelucreaza

mare parte din piesele formatiei, pentru lansarea unui Box Set in 1990, numit Led Zeppelin. Acesta a devenit

cel mai bine vandut Box Set al tuturor timpurilor, care a fost urmat trei ani mai tarziu de un alt box set, ce

continea zece discuri, numit The Complete Studio Recordings. In 1994, Jimmy Page si Robert Plant s-au reunit

pentru inregistrarea unui mini-concert la MTV Unplugged, care a fost lansat in toamna anului 1994. Desi

albumul a fost a devenit Platinum, vanzarile au fost dezamagitoare luand in considerare asteptarile unei

reuniuni a formatiei.

In anul urmator, Page si Plant au pornit intr-un turneu

international de succes, care a dus la aparitia albumului Walking Into Clarksdale. Surprinzator, albumul a

fost primit cu raceala, iar Page si Plant si-au incheiat reuniunea la scurt timp dupa, inca o data plecand pe

cai separate. Alte compilatii Led Zeppelin au vazut lumina zilei la sfarsitula anilor ’90, si anume BBC

Sessions in 1997, iar in 1999 prima colectie cu adevarat „Best Of” : 1999 – Early Days: Best Of vol. 1 si

Latter Days: The Best Of vol. 2 in anul 2000. Simbolice pentru Led Zeppelin au ramas Robert Plant pentru vocea

sa de neegalat si magia chitarei lui Jimmy Page, care este, fara indoiala, unul dintre cei mai buni chitaristi

din istoria muzicii rock

Discografie Led Zeppelin

Studio Albums
1969 Led Zeppelin I

1969 Led Zeppelin II
1970 Led Zeppelin III
1971 Led Zeppelin IV
1973 Houses of the Holy

1975 Phisical Graffiti
1976 Presence
1979 In Through The Out Door

Live,

Compilation
1976 The Song Remains The Same
1980 Coda
1997 Led Zeppelin BBC Sessions

2003 How The West Was Won
1990 Remasters
1990 Profiled (Promotional interview CD)
1990

Led Zeppelin (boxed set, volume 1)
1993 Led Zeppelin (boxed set, volume 2)
1993 Complete Studio

Recordings (boxed set)
1999 Early Days: Best of Led Zeppelin Volume One
2000 Latter Days: Best

of Led Zeppelin Volume Two
2002 Early Days & Latter Days (2 CD set)

Filmography
1976 The

Song Remains The Same
2003 Led Zeppelin (DVD)

Comentarii