Asculta Live
LIVE :
De Garda in FM

John Lee Hooker


Nacut in apropiere de Clarksdale, Mississippi, in data de 22 august 1917, John Lee Hooker l-a avut ca prim mentor in cariera muzicala pe tatal sau vitreg, Will Moore.In anii 40, Hooker a trebuit sa se mute in Detroit, unde a lucrat ca portar la o fabrica auto,in timp ce noaptea isi incanta vecinii si prietenii cu cantecele sale.El a fost descoperit de Elmer Barbee, care l-a trimis la Bernard Besman, ce era producator, distribuitor de discuri muzicale si conducea Sensation Records. Prima lui inregistrare a fost facuta in 1948, "Boogie Chillen" devenind hitul number one al companiei si ajungand la un milion de copii vandute.

Cand tinerii boemi ai anilor ’60 l-au descoperit pe Hooker, acesta,impreuna cu alti interpreti au revenit la bluesurile folk. La sfarsitul anilor 70, inceputul anilor ’80, Hooker a avut turnee in SUA si Europa dar cea mai reprezentativa reusita ramane aparitia in filmul Blues Brothers.In 1989,The Healer a fost lansat si bine primit de critici si de fani, avand vanzari de peste un milion de copii. In 1991, Hooker a fost introdus in Rock n' Roll Hall Of Fame, fiindu-i recunoscuta influenta asupra atator muzicieni. Recunosterea sa a continuat cu introducerea in Los Angeles' Rock Walk, The Bammies Walk Of Fame din San Francisco si, in 1997 a primit o stea pe Hollywood Walk Of Fame.

 La varsta de 80 de ani, John Lee Hooker a primit cel de-al patrulea premiu Grammy pentru  cea mai buna inregistrare a bluesurilor traditionale (Don't Look Back) si pentru cea mai buna colaborare pop "Don't Look Back", piesa pe care Hooker a inregistrat-o cu vechiul sau amic, Van Morrison.

Nascut intr-o familie saraca, cu 11 frati si tatal culegator pe plantatie, Hooker a atins faima printr-un stil apropiat de Delta blues, insa fara limitari in structura ritmica a versurilor. A dezvoltat un stil propriu de “talking blues”, care il reprezinta din punct de vedere muzical. Astfel, datorita acestor particularitati ale stilului sau, John Lee e considerat ca ar apartine unui gen de blues original şi unic, diferit de celelalte.