Asculta Live
LIVE :
De Garda in FM

Janis Joplin


 

Janis Joplin este unul dintre cele trei superstaruri ale generatiei flower power, alaturi de Jimi Hendrix si Jim Morrison. Pe langa apartenenta la aceleasi idealuri si muzica lor exceptionala, cei trei mai in comun din pacate si disparitia prematura din cauze similare, adica abuzul de droguri si de alcool.

 

In particular, despre Janis se poate spune fara teama de a gresi ca este cea mai importanta femeie din muzica rock si totodata prima interpreta alba de blues. Vocea sa cu totul neobisnuita, foarte aspra si foarte ragusita, precum si prezenta scenica vulcanica au impus-o definitiv in constiinta publicului, in ciuda carierei sale meteorice, intrerupta in mod abrupt de tragica ei disparitie.

 

Janis Lyn Joplin pe numele intreg, s-a nascut pe 19 iunie 1943 la Porth Arthur, un orasel din statul Texas. Ea provenea dintr-o familie modesta, din clasa mijlocie, mediul in care a crescut fiind unul foarte conservator pentru firea ei non-conformista, manifestata inca de timpuriu. Ridiculizata de colegii sai pentru infatisarea ei nu prea agreabila - Janis era supraponderala si avea o acnee abundenta - rebela adolescenta isi gaseste refugiul in muzica. Ea era fascinata mai ales de blues-ul feminin, avand ca favorite pe marile soliste Bessie Smith, Odetta sau Big Mama Thornton. Acestea vor fi de altfel influentele declarate ale stilului interpretativ al lui Janis.

 

Adolescenta fiind, incepe sa cante blues si folk cu diverse formatii locale. Prima sa aparitie scenica se produce in decembrie '61 intr-un club din Houston - Texas. In anul urmator devine solista unui grup numit Waller Creek Boys, alaturi de care continua sa concerteze in cluburi. Devenita studenta la University Of Texas, Janis lasa balta studiile in 1963, pentru a pleca in San Francisco, acolo unde miscarea hippie se afla in faza ei de germinatie. Acolo devine atractia principala a clubului North Beach Cofee Gallery, cantand ocazional si cu Jorma Kaukonen, viitorul chitarist de la Jefferson Airplane. Dupa doi ani de viata traiti din plin, Janis hotaraste sa se retraga acasa in Texas, extenuata fiind de excesul de alcool si amfetamina. Nu apuca sa se curete bine, caci in 1966, un mai vechi prieten al sau, managerul Chet Helms, de al carui nume se leaga destinul unor trupe precum Jefferson Airplane sau Big Brother And The Holding Company, ii propune sa se intoarca in California, pentru a deveni solista celui de al doilea grup mentionat mai inainte. Muzicieni alaturi de care urma sa cante erau Sam Andrew (chitara), James Gurley (chitara), Peter Albin (bas) si David Getz (tobe).

 

Debutul lui Janis cu noua sa formatie se produce la Berkeley's Open Air Theatre. In scurta vreme, Big Brother And The Holding Company devine una dintre principalele atractii ale scenei psihedelice din San Francisco. Cu toate acestea trupa prefera un angajament la Chicago, in clubul Mother Blues. In aceiasi perioada este semnat un contract cu label-ul Mainstream Records, care le editeaza in septembrie1967 albumul de debut, autointitulat, clasat pe locul 60 in topul Billboard, precum si doua single-uri, Blindman si All Is Loneliness.

 

In acelasi an are loc si aparitia trupei la festivalul de la Monterrey, unde Janis reuseste sa uluiasca asistenta, mai ales cu incendiara versiune a piesei lui Big Mama Thornton, Ball And Chain, care poate fi vizionata si in filmul festivalului. Trupa atrage atentia lui Albert Grossman, unul dintre cei mai potentati manageri ai vremii, care le inlesneste semnarea unui contract cu o companie majora, Columbia Records.

 

 Al doilea album Big Brother And The Holding Company, Cheap Thrills, apare in septembrie '68 si este un un urias succes, ocupand locul 1 in clasamentul Billboard. De asemenea single-ul Piece Of My Heart a ocupat locul 12.

 

Cu toate acestea asocierea dintre Janis Joplin si Big Brother And The Holding Company nu a mai durat multa vreme. Ultimul concert in aceasta formula a avut loc in decembrie '68, dupa care Janis a pus bazele unei noi formatii, intitulata mai intai Janis And The Joplinaires, iar apoi Kozmic Blues Band. Dintre vechii parteneri de scena ea la pastrat doar pe chitaristul Sam Andrew cu care se stie ca avea o relatie mai speciala. In rest erau numai muzicieni noi, intre care si un numar considerabil de suflatori. Sound-ul noii trupe era mult mai clar orientat spre blues, asa cum isi dorea Janis. Kozmic Blues Band va fi considerabil remaniat in vara anului urmator, cand se renunta inclusiv la Sam Andrew, intors la vechea sa formatie, in urma unui conflict violent cu nabadaioasa solista.

 

L.P.-ul de debut a fost I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama, in octombrie '69, clasat pe pozitia a 3-a la Billboard.

 

Cu doua luni inainte Janis sustinuse un recital alaturi de trupa sa la celebrul festival de la Woodstock. Prestatiile live erau insa din ce in ce mai vizibil afectate de consumul de alcool si de droguri si Janis hotaraste sa asculte de sfatul medicului, motiv pentru care sparge gasca si se retrage pentru cateva luni cu scopul de a urma o cura de dezintoxicare.

 

In primavara lui '70 ea revine in show-biz, cu un nou grup de acompaniament, Full Tilt Boogie Band. In vara sustine unn turneu in Canada, pe acelasi afis cu cei de la Grateful Dead, dupa care incepe sesiunile de inregistrari pentru un nou album ce se va intitula Pearl. Din pacate acesta avea sa apara postum, deoarece Janis, care intre timp se reapucase de droguri, a sucombat ca urmare a unei supradoze, in camera sa de hotel din Los Angeles, pe data de 4 octombrie 1970.

 

Dupa moartea artistei, acesteia i s-a creat un adevarat cult. L.P.-ul Pearl, lansat in ianuarie '71 a ocupat locul 1 in topul american, ca si single-ul Me And Bobby McGee. In anii urmatori au aparut bineinteles numeroase compilatii si materiale live si au fost realizate numeroase documentare TV, dintre care cele mai important este cel intitulat ''Janis'', din 1973. Nu au lipsit nici filmele biografice, precum "The Rose", in 1979, cu Bette Midler in rolul principal, ca si volumele de aceiasi factura, dintre care cea mai mare atentie o merita "Love, Janis", scrisa de insusi sora sa, Laura Joplin, de profesie psiho-terapeuta.