Asculta Live
LIVE :
Folclor la Horion

Elvis Presley


În ziua de 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orăşel din statul american Mississippi, într-o casă modestă, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a născut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a născut fără probleme, devenind singurul copil al familiei. Copilul a crescut în mijlocul familiei, alături de rudele care locuiau în aceeaÅŸi zonă a oraÅŸului Tupelo. DeÅŸi trăiau în condiÅ£ii grele, totuÅŸi Vernon ÅŸi Gladys Presley se străduiau să-i asigure cele necesare micului Elvis, care devenise acum centrul atenÅ£iei celor doi.

În Tupelo Elvis are ÅŸi primele contacte cu muzica. De mic cânta în corul bisericii împreună cu familia, muzica ÅŸi predicile înrădăcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului. Tot în oraÅŸul natal are pentru prima dată ocazia de a-i asculta pe blues-manii negri, care vor avea o mare influenţă asupra tânărului, alături de muzica country din programele radio pe care le asculta întreaga familie.

Prima apariÅ£ie pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câÅŸtigând premiul al doilea (cinci dolari ÅŸi posibilitatea de intra gratis la toate atracÅ£iile târgului). La această vârstă, primeÅŸte în dar ÅŸi prima chitară, părinÅ£ii neputându-ÅŸi permite bicicleta mult dorită de fiu. În 1948, cu ocazia serbării de final a anului ÅŸcolar, micul Elvis cânta la chitară ÅŸi voce piesa Leaf on a Tree (O frunză într-un copac).

Nu după mult timp se mută în nordul oraÅŸului Memphis, în încercarea părinÅ£ilor săi de a-ÅŸi croi o viaţă mai bună. Aici munceÅŸte în diferite locuri pentru a sprijinii financiar familia, în paralel urmând liceul ÅŸi continuând să cânte la chitară. ÎÅŸi lasă părul lung (în comparaÅ£ie cu standardele vremii) ÅŸi perciunii să crească, ceea ce îl face să se distingă de ceilalÅ£i adolescenÅ£i. Participă la un concurs de talente, unde, cântând la chitară într-un stil considerat dur ÅŸi agresiv, primeÅŸte mai multe aplauze decât toÅ£i ceilalÅ£i, câÅŸtigând premiul întâi.

Începutul carierei muzicale

După absolvirea liceului, munceÅŸte în diferite fabrici din oraÅŸ, iar în 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio) contra sumei de patru dolari. Acesta conÅ£ine piesele My Happiness (Bucuria mea) ÅŸi That's When Your Heartaches Begin (Atunci încep durerile tale de inimă) ÅŸi este făcut cadou mamei sale. La începutul anului 1954 înregistrează un al doilea demo la acelaÅŸi studio, iar în vară la sugestia patronului - Marion Keisker - înregistrează o serie de cinci single-uri printre care ÅŸi celebrul That's All Right alături de Scotty Moore (chitară) ÅŸi Bill Black (bas). Alături de aceÅŸtia obÅ£ine contracte în mici cluburi din Sud continuând totodată să lucreze ÅŸi la Crown Electric. După ce este respins la preselecÅ£ia pentru Grand Ole Opry fiind îndrumat de organizatori să se întoarcă la slujba sa de conducător de camioane, i se oferă un contract pe un an de zile pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de KWKH Radio, principalul concurent al Grand Ole Opry. Aici îl întâlneÅŸte pe Colonel Tom Parker, promotor ÅŸi manager cu care în 1955 va semna un contract.

În noiembrie 1955, Elvis semnează cu RCA Records, Colonel Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor făcute la Sun Studio de către interpret contra imensei (în acele vremuri) sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Cele cinci single-uri au fost relansate de către RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrări în studioul RCA din Nashville alături de grupul back in vocals Jordanaires, unde printre alte piese va înregistra ÅŸi Heartbreak Hotel. Single-ul Heartbreak Hotel / I Was The One este promovat de RCA ÅŸi a fost vândut în peste 300.000 de exemplare numai în primele trei săptămâni, fiind ÅŸi primul single al lui Elvis ce va înregistra vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.


Familia

28 ianuarie 1956 este momentul primei sale apariÅ£ii într-o emisiune de televiziune Stage Show la CBS. Tot în acest an îi apare ÅŸi primul album intitulat Elvis Presley, care a ajuns foarte repede pe prima poziÅ£ie în Billboard 200 ÅŸi a rămas acolo timp de zece săptămâni. Semnează un contract pe ÅŸapte ani cu Paramount Pictures, apare la The Steve Allen Show la NBC unde cântă Hound Dog, continuă să concerteze în toată America, lansează single după single ÅŸi semnează un contract pentru o serie de trei apariÅ£ii la Ed Sullivan Show contra sumei record, în acel moment, de 50.000 de dolari. Pe 26 septembrie este proclamată Ziua Elvis Presley în oraÅŸul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film - Love Me Tender.

La sfarsitul anului 1955 isi sarbatorea primul milion de dolari. In anii urmatori va aduna o avere considerabila.Filmele sale au succes, iar discurile se situeaza, unele dupa altele, pe primul loc in topuri.
La 40 de ani castigul sau anual este de cinci milioane de dolari.
Este un rege necontestat.
Dupa 27 de ani, 17%din americani inca mai cred ca Elvis este in viata. Astfel chiar dupa moarte, REGELE ROCK AND ROLL-ului este inca prezent, caci este omul tutror recordurilor.
Chiar si astazi el este cel care grupeaza cel mai mare numar de fani din lumea inreaga, unii din
acestia avand pentru el un adevarat cult
Elvis este vedeta care a vandut cel mai mare numar de discuri, atat in timpul vietii cat si....dupa moarte.
A dat un numar impresionant de concerte, record niciodata egalat, este artistul care s-a mentinut cel mai mult timp numarul 1 in top.
Pe 3 oct 1977, CBS difuzeaza,in fata a peste 70 de milioane de americani Elvis in Concert; aceasta avea sa fie emisiunea CBS cu cea mai mare audienta din anul respectiv.