Asculta Live
LIVE :
Hit '80

Ella Fitzgerald


Ella Fitzgerald (n. 25 aprilie 1917, Newport News,Virginia - d. 15 iunie 1996, Beverly Hills,California) a fost o renumită cântăreaţă de jazz americană, supranumită "The First Lady of Song". Cu un registru vocal excepÅ£ional de trei octave, s-a remarcat prin puritatea vocei ÅŸi intonaÅ£iei, o imensă muzicalitate ÅŸi prin capacitatea de improvizare, în mod particular în stilul scat. A primit de 13 ori cunoscuta distincÅ£ie "Grammy Award". Alături de cîntăreÅ£ele Billie Holiday ÅŸi Sarah Vaughan, a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Colaborarea ei cu Louis Armstrong ÅŸi Count Basie, precum ÅŸi numeroasele turnee în cadrul seriei "Jazz At The Philarmonic" au făcut-o cunoscută în lumea întreagă. Deschisă multor impulse muzicale moderne, de la intonaÅ£iile sud- americane până la stilul Soul, dar ÅŸi pentru Blues, Swing sau Bebop, Ella Fitzgerald a lăsat posterităŠ£ii o operă bogată, eternizată în sute de înregistrări discografice.

Biografie

Ella Fitzgerald s-a născut la 25 aprilie 1917 în Newport News, statul Virginia. În timpul copilăriei visa să devină dansatoare, dar, la sfatul prietenilor, începe să cânte şi ia parte la mai multe competiţii. În ianuarie 1934, în vârstă de 16 ani, câştigă finala la "Wednesday Amateur Show" a teatrului "Apollo" din Harlem (New York). Este remarcată de Bardu Ali din orchestra lui Chick Webb, care o angajează în formaţia lui în 1935 şi Ella începe să cânte cu regularitate la spectacolele din teatrul "Savoy" din Harlem. În acelaşi an înregistrează primul disc cu titlurile "Are You Here To Stay" şi "Love And Kisses", precum şi celebrul "If You Cant't Sing It, You'll Have to Swing It". În scurt timp se dezvoltă ca excelentă cântăreaţă de Swing, în 1937 revista de jazz "Down Beat" o alege drept cea mai bună cântăreaţă a anului. După moartea lui Chick Webb în 1939, preia conducerea orchestrei sub numele de "Ella Fitzgerald and Her Famous Orchestra". După o scurtă căsătorie (1940-1942) cu Benny Kornegay, care va fi anulată, începe o carieră ca solistă şi primeşte angajamente în diverse Nightclubs împreună cu orchestrele "Delta Rhythm Boys", "Ink Spots" şi "Mills Brothers". În 1945, înregistrează un deosebit succes alături de trompetistul Dizzy Gillespie ca virtuoasă în genul scat (improvizaţii vocale fără cuvinte) în stilul Bebop. Doi ani mai târziu apare pentru prima dată pe scena teatrului "Carnegie Hall" din New York împreună cu saxofonistul Charlie Parker. Cu ajutorul impresarului Norman Granz începe seria de concerte "Jazz At The Philarmonic", la care va participa până la desfinţarea acestora în 1967.

Ella Fitzgerald în 1968

Cà ¢ntecele interpretate de ea sunt compuse de cei mai cunoscuÅ£i compozitori americani, ca George Gershwin (împreună cu orchestra lui Nelson Riddle), Cole Porter, Duke Ellington ÅŸi înregistrează discuri în albumele "Ella Sings Gershwin" (1950), "The Cole Porter Songbook" (1956), "The Duke Ellington Songbook" (1957), "The Irving Berlin Songbook" (1958). ÃŽmpreună cu orchestra lui Duke Ellington, întreprinde turnee în Europa ÅŸi America de Nord. Concertele erau deschise cu celebra compoziÅ£ie a lui Duke Ellington, Take the "A" Train, Ella Fitzgerald fiind una din rarele interprete vocale ale acestei dificile bucăţi muzicale. Legendare au rămas apariÅ£iile ei alături de trompetistul Louis Armstrong în concerte sau în opera "Porgy and Bess" de George Gershwin, în care interpreta cu deosebită sensibilitate faimoasa arie "Summertime".

Ella Fitzgerald: Rhythm Is My Business

Ca actriţă şi cântăreaţă a apărut în filmele muzicale "Pete Kelly's Blues" (1955), "St. Louis Blues" (1958), "Let No Man Write My Epitaph". A fost căsătorită cu celebrul bassist Ray Brown.

Cariera sa fu întreruptă în anul 1966 din cauza unei boli grave de ochi (dezlipire de retină). A trebuit să fie operată şi timp de multe luni n-a mai apărut în public. În anii '70 înregistrează mai multe discuri ("Take Love Easy", 1973 cu Joe Pass, "Ella and Oscar", 1975 cu Oscar Peterson, "A Classy Pair", 1979 cu Count Basie). În anul 1992 dă ultimul său concert. Starea sănătăţii i se agravează, suferindă de Diabet, face complicaţii cardio-vasculare şi, din cauza unor obstrucţii arteriale, în 1993 i se amputează ambele gambe. Ella Fitzgerald moare la 15 iunie 1996 în Beverly Hill,California.

Comentarii