Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, azi, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în care este adoptată o „Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”.

La şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului participă prim-ministrul Viorica Dăncilă, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, fostul preşedinte Emil Constantinescu, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

La acest eveniment solemn va lua parte şi o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de către Andrian Candu. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunţat luni că liberalii, deşi sunt unionişti, nu vor face parte din delegaţia Republicii Moldova pe motiv că aceasta este condusă de Andrian Candu, care a refuzat în ultimele săptămâni să supună votului mai multe iniţiative liberale, inclusiv adoptarea unei declaraţii de unire.

În cadrul şedinţei solemne a Parlamentului va fi dezbătută şi adoptată o „Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care „se va reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul care trebuie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa comună de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE”.

La implinirea unui veac de la unirea Basarabiei cu Romania, mii de oameni au cerut duminca 25 martie, la Chisinau, unirea Republicii Moldova cu Romania. Veniti de departe, veniti de aproape, veniti chemati fiind de apropierea dintre suflete si simtiri. Sufletele si sentimentele nu cunosc granite.

Marea Adunare Centenară a adunat români din toată Țara. Primarii din peste 150 de localitati de peste Prut au semnat declaratii simbolice de reintregire.

Unionistii au citit Proclamatia pentru Unire, in centrul Chisinaului. 25 martie devine ziua in care, in Piata Marii Adunari Nationale, se striga, se cere revenirea fratilor de o limba, de o credinta si de un sange in interiorul aceluiasi hotar.

La eveniment au fost prezente principalele partide de opozitie din Republica Moldova, dar si lideri politici din Romania: fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, acesta afirmand ca parlamentele de la Bucuresti si Chisinau trebuie sa voteze in cel mai scurt timp unirea, senatorul PSD, Titus Corlateanu, Ludovic Orban, presedintele PNL si Dan Barna, liderul USR.

„Marea Adunare Centenara” a adoptat o proclamatie in care cere Parlamentului de la Bucuresti ca in sedinta solemna din 27 martie sa ia o decizie pentru „reintregirea nationala prin mijloace pasnice ale democratiei parlamentare si in limitele Constitutiei Romaniei, in conformitate cu normele dreptului international si a Actului Final de la Helsinki”.

Un grup de tineri craioveni, cu suflet mare si idealuri marete, a dus mesajul din Banie fratilor de peste Prut.

 

 

O manifestare dedicată Unirii Basarabiei cu România are loc astăzi, începând cu ora 14.00, în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Craiova. Vor fi prezenţi şi invitaţi speciali de peste Prut. Evenimentul este organizat la initiativa ARC, împreuna cu Facultatea de Drept din Craiova şi Baroul Dolj, iar printre parteneri se numără Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova şi colegiile craiovene „Tudor Vladimirescu” (Militar), „FraţiiBuzeşti”, „Elena Cuza”, „Gheorghe Chitu” şi „Carol I”.

Radio Horion a semnat pentru reintregire!