BIBLIOTECA VIE – „Datele cu caracter personal si viata privata în era digitală. Hiperconectivitatea Online – Pro si Contra” eveniment organizat de Colegiul Naţional „CAROL I”!

Principalele informații furnizate de copii pe rețele de socializare sunt: poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasăși 10% numărul de telefon, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de Organizația Salvați Copiii în 2016.

Plecând de la cazurile gestionate de specialiștii liniei de consiliere ctrl_AJUTOR în anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvată a datelor personale, ducând la situații de cyberbullying, sexting și afectare a confidențialității și reputației online. Organizația Salvați Copiii România a lansat cu ocaziaZilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2018 o competiție de proiecte adresată copiilor și tinerilor. Aceasta este desfășurată sub numele „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet  privind datele personale”.

Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net, susținut de Ministerul Educației Naționale și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

În vederea participării la concursul menționat, Colegiul Naţional „CAROL I”a organizat evenimentul < BIBLIOTECA VIE„Datele cu caracter personal si viata privata în era digitală. Hiperconectivitatea Online – Pro si Contra”>, care a avut loc în luni, 26 martie 2018, ora 12.00 la sediul: Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” str. M. Kogalniceanu nr.9, Craiova, Dolj și a reunit 85 de reprezentanți oficiali de la: Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj,  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consilie Antidrog Dolj, Direcţia Judeţeană de Sănătate Dolj, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Muzeul Olteniei, O.N.G – urile, TeatrulNaţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Au fost trimise communicate de presă la televiziunile, radiourile şi presa liberă locale cât şi invitaţii părinților, cadrelor didactice și elevilor de la Colegiul Național „Carol I”, bloggeri şi vloggeri din Dolj[grupurile țintă invitate la eveniment] .

În cadrul acestuia, au fostdezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro.

Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de informare al copiilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale.

Acest eveniment a fostorganizat de echipa elevii clasei a XI-a D de la Colegiul Național „CAROL I”, coordonată de doamna profesor coordonator, diriginte Carmen Georgescu – Bărţăgui din cadrul Colegiului Naţional „CAROL I”, Craiova, Dolj pentru înscrierea în cadrul concursulului Ora de Net – „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.” – ediția 2018.

„În urma evenimentului de astăzi, care a avut un rol educativ asupra copiilor și, de ce nu, a publicului, am observat lipsa de informație pe care mulți dintre noi o însușim, atât elevi, părinți cât și cadre didactice.

Informațiile pe care le-au primit pe parcursul activității au avut un mare impact asupra elevilor, mai ales datele statistice furnizate, informarea si comunicarea la acest eveniment pentru securizarea datelor personale în mediul online.

Un rol important în desfășurarea activității l-a avut intervenția persoanelor abilitate prin reprezentanți ai instituțiilor invitate și parteneri la proiect: Comisar șef de Poliție din cadrul I.P.J. Dolj,  d-na Stanca GIUCĂ, Subinspector de Poliție, d-nul Laurențiu  DICĂ de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova,   Inspector de Specialitate Prevenirea, d-na Iulia DASCĂLU din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consilie Antidrog Dolj, Consilier Tineret d-na Diana NEAMȚU din cadrul D.J.T.S Dolj, d-na dr. Cristina CIOVICĂ, medicina școlară din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj, Vloggeri – Ovidiu PĂTRAȘCU și Marius NICOLAE.

Semnificativă a fost participarea intensă a publicului și interacțiunea permanentă dintre cititori (publicul) și cărțile vii ( elevii cls. a XI -a D de la Colegiul Național „Carol I „). Am ales acestă metoda educativă non – formală „BIBLIOTECA VIE”, fiind o metodă folosită pentru promovarea  diversității și demnitatății umane și încurajarea dialogului  între oameni.

A atras atenția din partea autorităților invitate structura activității mai cu seamă prezentarea filmelor video ( proiect multimedia) realizate de fiecare grupă în parte prin originalitatea și creativitatea proprie.

Implicarea copiilor pe toată durata desfășurării evenimentului a fost valorizată la finalul activității prin premierea tuturor copiilor implicați.

Eu, împreună cu elevii mei am considerat că este timpul să spunem stop la neștiință și start la cunoașterea influențelor atât de negative cât și pozitive din jurul nostru.

Trăim într-un mediu dinamic în care tehnologia oferă din ce în ce mai multe oportunități, dar prezintăși riscuri.

În concluzie pot spune că totul depinde de noi, de cât de mult ne dorim să se știe despre noi și cât de atenți suntem cu propria intimiditate. CHEIA E ÎN MÂINILE VOASTRE!”, a declarat             d-na profesor coordonator Carmen – Georgescu Bărțăgui de la Colegiul Național „Carol I”, Craiova.

Mai multeinformații:

Consilierea copiilor, adolescenţilor şi părinţilor prin linia ctrl_AJUTOR. Un punct civil de contact pentru conţinutul ilegal întâlnit pe Internet esc_ABUZ.

#SID2018, #OraDeNet, #DatePersonale, #ParereaTaGDPR, #ItStartsWithUs