Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” a donat mii de cărți pentru înfiinţarea primei secţii de carte românească din Grecia!

Biblioteca Judeţeană  „Alexandru și Aristia Aman” a donat mii de cărți pentru înfiinţarea primei secţii de carte românească din Grecia,  în cadrul Bibliotecii Municipale din Salonic.

Inaugurarea acestei secţii, un eveniment cultural de importanţă istorică pentru comunitatea românească din Grecia, a avut loc sâmbătă, în prezenţa unor importante oficialităţi, atât din Grecia, câtşi din România: Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic, Iannis Boutaris, primarul oraşului Salonic, Elli  Hrzsidou, viceprimar pentru cultură şi arte, precum si directorii bibliotecilor județene din Dolj siVâlcea. Volumele donate de Biblioteca „AlexandruşiAristiaAman” acoperă un domeniu vast, de la literatură, beletristică, istorie, geografie, folclor şi tradiţii, literatură pentru copii, până la tratate de specialitate, care le vor fi deosebit de utile studenţilor, masteranzilorşi doctoranziloraflaţi la studii in Grecia.

 

La inaugurarea secției de carte românească, managerul Bibliotecii „Alexandru șiAristiaAman”, Lucian Dindirica, a declarat că acest proiect a beneficat de sprijinul consulatului general al României de la Salonic: „Discuțiile au început de anul trecut, cu doamna viceprimar și iată că după aproximativ un an de la acele discuții, ne aflăm în momentul în care inaugurăm o secție românească în Biblioteca municipală din Salonic, în prezența domnului primar și a consulului general al României. Sper ca și comunitatea românească să găsească drumul spre bibliotecă pentru a citi în limba română. Nu doar pentru comunitatea românească este aceasta secție, ci pentru toți cei care vorbesc limba română sau vor să cunoască mai bine limba română.”

 

Acest eveniment cultural extrem de important pentru comunitatea românilor stabiliți în Grecia a fost posibil și datorită sprijinului oferit  de consulatul României la Salonic. Prezentă la eveniment, Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic a spus că „deschiderea unei biblioteci românești la Salonic este un moment foarte important pentru România, în special anul acesta, anul Centenarului, dar și pentru comunitatea românească de aici. Multumim domnului primar pentru acest proiect, pentru sustinerea lui, mulțumim pentru că le-a dat posibilitatea cetățenilor români să aibă acces la literatura românească, la literatura universală în limbaromână. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără ajutorul domnilor directori de la Bibliotecile județene Dolj, Vâlcea și Hunedoara, care au donat 3500 de carți în limba română.  Domniile lor  ne-au dat ocazia să avem acces in continuare la limba, cultura și civilizația românească. Sunt onorată să fiu eu cea care inaugureaza această bibliotecă și am credința că pentru toți cetațenii români, pentru toțivorbitorii de limba română din nordul Greciei, acestava fi un prilej bun de a continua contactul cu credința si cultura română, cu istoria si literatura română. Imi doresc ca acest loc, biblioteca românească, sa fie un punct de intâlnire cu cartea, cu scriitorul, cu editorul, cu toți artiștii, în cadrul unor evenimente culturale ale acestora. Mulțumesc încă o dată tuturor celorcare au facut posibilă deschiderea acestei biblioteci.”

Primarul Salonicului a fost deschis la idea inființării unei secții internaționale de carte in cadrul bibliotecii municipale „astfel incât ne dorim ca această bibliotecă să se tranforme intr-un loc de întalnire al tuturor popoarelor din Balcani. Considerăm că această sectie va contribui la intărirea relațiilor dintre cele două țări, dar și la întărirea relațiilor dintre cetățenii români si greci care trăiesc in orașul nostru. Vreau să vă spun, cu mare satisfacție, că în cadrul sărbătoririi Centenarului in România, vom avea și noi o acțiune in luna martie. Sper că doamna consul general va face tot ce este posibil de acum înainte, astfel incât să existe o colaborare cât mai intensă intreSalonic și orașele din România, precum și între cele două popoare si civilizații”, a declarat Iannis Boutaris, primarul orașului Salonic.

 

În Grecia trăiesc aproximativ 25 000 de români, iar 5000 dintre ei se află în partea de nord a ţării. Datorită donaţiilor oferite de Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman” din Dolj si Biblioteca „Antim Ivireanul” din Valcea, conaţionalii nostri din Salonic se vor putea bucura de cărţi scrise in limba română. Inaugurarea acestei sectii de carte românească reprezintă începutul unei colaborari fructuoase între Biblioteca „Alexandru siAristiaAman” şi autoritățile elene. În perioada următoare, 2500 de cărţi vor ajunge şi la comunităţile româneşti din Atena. Biblioteca „Alexandru si AristiaAman” a mai fost implicată şi înalte proiecte transfrontaliere şi a mai făcut donaţii importante de carte unor biblioteci şi spaţii culturale din ţări precum Serbia, Spania şi Bulgaria.