Asculta Live
LIVE :
Direct ce-ti place

Belinda Carlisle


Cu siguranță o recunoașteți imediat ce o auziți la radio cu măcar unul dintre hit-urile ”Heaven Is A Place On Earth” sau ”Circle In The Sand”.

Se numește BELINDA CARLISLE și a văzut lumina zilei în data de 17 august 1958 în Hollywood, California. Numele de botez avea să devină și numele de artist.

Își începe activitatea muzicală în anul 1982 în (celebra pentru americani) trupă THE GO-GO'S, ca și vocalistă. Din păcate, din motive ce țin de viețile personale ale membrelor trupei, THE GO-GO'S se desființează în anul 1985. (Nu putem trece cu vederea cel mai mare succes al lor: ”We Close Our Eyes” din anul 1984, imprimat la propria casă de discuri a cvintetului feminin: I.R.S. Records. De asemenea, rog luați act de faptul că THE GO-GO'S - denumită inițial THE MISFITS - a fost considerată cea mai puternică trupă feminină din Statele Unite, singura care și-a compus în regim propriu cântecele și și-a administrat unitar interesele. Vânzările de albume THE GO-GO'S au depășit 8 milioane de exemplare numai pe teritoriul SUA)

Așadar, din anul 1985 BELINDA CARLISLE rămâne ”liberă de contract” și având și o oarecare sumă de bani pusă deoparte, preia destinele financiare ale casei de discuri I.R.S. și încearcă lansarea în cariera solo.

Din păcate începe cu o... pauză, datorată tratamentelor sortite să o recupereze după viața agitată din cadrul fostei trupe. (Se știe că GO-GO'S au avut parte de o viață tumultoasă, plină de consum exagerat de droguri, alcool și relații sexuale - fie cu femei, fie cu bărbați...)

După recuperare, BELINDA CARLISLE își schimbă radical înfățișarea și atitudinea de zi cu zi (rămânând la vechea ei pasiune - Rock-ul) și, ajutată de fosta colegă CHARLOTTE CAFFEY, își lansează primul single din cariera solo: ”Mad About You”. Piesa atinge un nesperat loc 3 în Billboard Hot 100 în anul 1986 (locul 23 în Noua Zeelandă, necotată în Europa). Compozitorii piesei - și a majorității celor ce au urmat au fost PAULA BROWN, MITCHEL YOUNG EVANS, JAMES WHELAN iar producător pentru I.R.S. Records a fost MICHAEL LLOYD - care a mai produs pentru artiști ca AXE, BARRY MANILOW, BELLAMY BROTHERS, LISA HARTMAN, SHAUN CASSIDY sau THE MONKEES - în ordine alfabetică.

Albumul de debut - ”Belinda” (foto dreapta) - ajunge pe locul 13 în clasamentul american de L.P.-uri Billboard Hot 200 în același an, dar este bine cotată doar la ea acasă.

Mutarea decisivă în cursa pentru consacrare avea să fie făcută prin renunțarea la serviciile propriei case de discuri și trecerea la MCA Records (în USA), respectiv Virgin Records în Marea Britanie. Multora li se poate părea ciudată această mișcare, dar la vremea respectivă se petreceau multe tranzacții pe piața de profil, se creeau și dispăreau enorm de multe studiouri, acaparate de marile concerne media și nu numai (vezi Virgin, CBS etc).

Vine inevitabil È™i marele succes: â €Heaven Is A Place On earth”, considerată ca - citez - ”o mostră perfectă de muzică Pop”, după cum comentau cei de la Billboard. Piesa se instalează categoric pe locul întâi în clasamentele de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic (1 Norvegia, USA È™i UK, 3 Suedia È™i Noua Zeelandă, 4 ElveÈ›ia È™i 31 Olanda). Era decembrie 1987. Muzica È™i textul semnate de ELLEN SHIPLEY È™i RICK NOWELS, ultimul având să fie È™i producătorul artistei (a mai produs pentru ACE OF BASE, ALL SAINTS, COLBIE CAILLAT, DIDO, ENRIQUE IGLESIAS È™i EROS RAMAZZOTTI...)

Formula dovedită valabilă în obținerea succesului este păstrată și pentru următoarele melodii, care devin hit unul după altul: ”I Get Weak” (2 USA și 10 UK), ”Circle In The sand” (7 USA, 4 UK, 16 Noua Zeelandă, 22 Olanda și 26 Austria).

Vin alte mari succese: ”Leave A Light On” și ”We Want The Same Thing” - asta pentru a menționa doar o parte dintre piesele ei de valoare.

Albumul ”Runaway Horses” din 1989 îi aduce două discuri de platină în Australia și unul în Marea Britanie, respectiv Canada, dar nu mai are darul de a o menține pe linia de succes de care s-a bucurat în Statele Unite. Acum e momentul scăderii ei ca prezență în clasamentele nord-americane, dar (culmea!) se constată o creștere a apetitului europenilor și australienilor pentru muzica ei. Europenii vor gusta în mod deosebit piesa cu numărul 5 de pe albumul Runaway Horses” (foto stânga).

În 1990 are loc o scurtă reunire a fetelor de la THE GO- GO'S - ocazie cu care este lansat un ”Greatest Hits”.

BELINDA CARLISLE revine în studiouri și imprimă L.P.-ul ”Live Your Life Be Free” - din păcate primul care nu intră în clasamentul american Billboard Hot 200 și ultimul care-i aduce un single în primele 100 de la ea de acasă, respectiv ”Do You Feel Like I Feel” - locul 73. Discul ajunge pe 21 Suedia, 27 Australia și 32 Elveția.

BELINDA termină acum colaborarea cu producătorul RICK NOWELS și devine - alături de prietena ei veche CHARLOTTE CAFFEY - propria producătoare, editând în 1993 albumul ”Real” (9 UK și 23 Suedia) - de pe care doar single-ul ”Big Scary Animal” mai ajunge apoi pe locul 12 UK.

Succesul întârzie să revină și astfel, BELINDA reia colaborarea cu NOWELS dar trece din punct de vedere contractual la Chrysalis Records.

Apare albumul ”A Woman And A Man”, de pe care semnalez colaborarea cu PER GESSLE de la ROXETTE pentru piesa ”Always Breaking My Heart” (8 UK, 31 Australia, 36 Austria și 44 Suedia).

După o lungă pauză - în care s-a ocupat de acÈ›iuni caritabile, È™i-a scris biografia È™i a mai È™i pozat pentru PLAYBOY (ediÈ›ia august 2001) - revine în anul 2007 cu albumul ”Voilaâ €, la care a colaborat È™i BRIAN ENO de la U 2.

După acest ultim album au loc o serie de concerte și din câte se pare, artista ar avea în plan lansarea unui nou L.P. în anul 2011.

Este căsătorită din anul 1986 cu Morgan Mason, fiul actorului britanic James Mason. Cei doi au un fiu - James Duke - născut în 27 aprilie 1992.

DISCOGRAFIA BELINDA CARLISLE - ALBUMELE ORIGINALE, FÄ‚RÄ‚ COMPILAÈšII:

1. ”Belinda” - iunie 1986;

2. ”Heaven On Earth” - octombrie 1987;

3. ”Runaway Horses” - octombrie 1989;

4. â €Live Your Life Be Free” - octombrie 1991;

5. ”Real” - septembrie 1993;

6. ”A Woman And A Man” - septembrie 1996;

7. ”Voila” - septembrie 2007.

EDITÄ‚RI VIDEO BELINDA CARLISLE:

1. ”Belinda Live” - live, 1988;

2. â €Runaway” - live, 1990;

3. ”Runaway Videos” - 1991;

4. ”Belinda - The Videos” - 1996.