30 de tineri din Poiana Mare și zona Vidinului, împreună într-un proiect marca Erasmus+

Un proiect care îi conştientizează pe tineri asupra efectelor negative ale folosirii intensive şi exclusive a telefonului mobil ori internetului pentru informare şi formare şi, totodată, le dă posibilitatea de a învăţa despre una dintre cele mai moderne metode de salvare şi conservare a patrimoniului cultural tradiţional – fotografia, se află în plină derulare. Intitulat „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art”, proiectul este implementat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene şi implică 15 tineri din comuna doljeană Poiana Mare şi alţi 15 din Bulgaria, zona Vidinului.

Primele activităţi în care aceştia s-au implicat au avut loc în în perioada 11-20 august 2017, pe malul Dunării, în municipiul Calafat, şi le-au creat acestora contextul învăţării nonformale despre potențialul aparatului de fotografiat, chiar dacă este încorporat unui telefon mobil. Tinerii au luat parte la ateliere de fotografie şi sesiuni de documentare în comunitate, vizite tematice la Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova şi la Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. De asemenea, şi-au dezvoltat creativitatea la atelierul de pictat tiugi împreună cu artistul calafetean Bogdan Bobin şi au realizat o expoziţie cu creaţiile lor.

Filip Gheorghiev (17 ani, elev în clasa a XI-a la Școala nr. 8 din Vidin)

Barbu Adrian (16 ani, elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Ștefan Milcu” din Calafat)

 

Activități din cadrul proiectului „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art” s-au desfăşurat şi pe celălalt mal al Dunării, la Vidin, în Bulgaria, între 25 august și 3 septembrie 2017. „O experiență unică”, după cum au recunoscut cei mai mulți dintre participanții români, aflați pentru prima dată într-o țară străină. Obiectivele de învăţare au fost atinse aici prin continuarea atelierelor de fotografie în istorica cetate Baba Vida, ca şi printr-un atelier de arta pănuşei, prin participarea la festivalul folcloric dedicat Zilei Limbii Române, alături de alţi tineri din localităţile bulgăreşti Pocraina, Gâmzova şi Kutova, prin numeroase jocuri amuzante şi interactiv-educative.

 

Neţoiu Anca Ştefania (21 de ani, studentă în anul al III-lea la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova)

Beloiu Sara Maria (17 ani, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din Poiana Mare)

Proiectul „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art” este implementat pe perioada unui an, de Asociaţia „EU vreau” din Craiova şi Casa de Cultură „Sf. Teofana Basarab” din Vidin, se va încheia în aprilie 2018. Nu înainte ca cei 30 de tineri români şi bulgari să primească Certificatul Youthpass – document de recunoaştere a activităţii de formare şi mai ales a competenţelor obţinute în cadrul proiectului.

Ileana Bechir, profesor la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din comuna Poiana Mare